Kombucha je fermentovaný nápoj vyrobený ze slazeného čaje, který prošel procesem kvašení za přítomnosti specifické kultury bakterií a kvasinek, známé jako SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Tento nápoj je oblíbený nejen pro svou osvěžující chuť, ale také pro řadu údajně příznivých účinků na zdraví, včetně podpory trávení, posílení imunitního systému a detoxikace organismu. Přestože kombucha má mnoho potenciálních výhod, je důležité ji konzumovat v přiměřeném množství, především pokud s její konzumací začínáme.
Blog, Strana 2
Výpis článků


Otázka, kdy je nejlepší pít kombuchu, si položil kdekdo z nás. Sepsali jsme proto pro vás tento článek, který popisuje možné vlivy konzumace kombuchy v různých částech dne.
.png)
Pro začátek si připomeneme, že kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z čaje, cukru, vody a symbiotické kultury bakterií a kvasinek (tzv. SCOBY). Během procesu fermentace kvasinky přeměňují cukr na alkohol a oxid uhličitý. Zatímco většina alkoholu se poté dále přeměňuje na kyseliny, které dávají kombuše její charakteristickou kyselou chuť, malá část alkoholu v nápoji ovšem zůstává.

Kombucha je oblíbený fermentovaný nápoj, který si získal mnoho příznivců díky svým zdraví prospěšným účinkům a osvěžující chuti. Někdy se ale může stát, že si chcete od její přípravy na chvíli odpočinout. Možná odjíždíte na dovolenou nebo si prostě potřebujete udělat pauzu.

Kombucha, ten osvěžující a zdraví prospívající nápoj, má už dlouhou historii a tradici. Ale co když vám řeknu, že klasická kombucha, kterou znáte, může být ještě o něco lepší? A to díky druhé fermentaci.

Pořídili jste si od nás SCOBY startér? Pojďme nastartovat první litr vaší domácí kombuchy podle našeho postupu.